DR NOSE.HU
dr. Makó Ádám PhD.

mobil:
+36 30 625 3919
e-mail:
dr.nose@drnose.hu
Elérhetőségek:
A horkolás kialakulásában elsősorban az játszik szerepet, hogy a részlegesen elzáródott felső légutakon átáramló levegő kisebb vagy nagyobb mértékben rezgésbe hozza az alvás során ellazult garatképleteket, amely rendkívül kellemetlen hangjelenség formájában horkolásként jelentkezhet.
Szeretné, ha többet nem horkolna? Mindezt fájdalommentesen? - DRNOSE a megoldás!
Mi okozza a horkolást?

Horkolást okozhat a garatképletek megnagyobbodása (torokmandulák, nyelvgyöki mandulák, nyelvcsap), a laza lágyszájpad továbbá az orrlégzés nehezítettségét okozó orrsövényferdülés és az orrpolypok. Gyermekek esetében általában az orrmandulák túltengése, állapotos nőknél pedig a törvényszerűen bekövetkező testsúlynövekedés és hormonális változások okozhatnak problémát. Figyelembe kell venni azonban egyes gyógyszerek (altatók), az alkohol, valamint a dohányzás szerepét is.
Mi az alvási apnoe?

Az alvási apnoet tulajdonképpen úgy definiálhatjuk, mint alvás közbeni légzéskimaradás. Ez egy súlyos, hosszútávon életet veszélyeztető alvászavar. Jelentése a görög eredetű apnoe szóból származik, amit úgy fordíthatunk, mint "lélegzet nélkül". Megkülönböztethetünk ritkábban előforduló centrális (idegi eredetű) és gyakrabban előforduló obstruktív (elzáródással járó) alvási apnoet. Az utóbbi gyakran túlsúlyos férfiaknál tapasztalható, mert ilyen esetekben a túlsúly miatt a garatban csökken az áramlási keresztmetszet, ami nagymértékben megnehezíti a lélegzetvételt, továbbá a szűkület miatt kialakuló nagyobb áramlási sebesség erőteljesebb rezgésre készteti a garatképleteket. Ebben az esetben a lélegzés komoly fizikai munkát igényel a szervezet részéről és a megnagyobbodott, illetve lazább garatképletek beszívódása által teljes áramlási akadály alakul ki a felső légutak területén. Ilyenkor a horkolást akár 10 másodpercet is maghaladó légzéskimaradás szakíthatja meg, amelyet aztán hangos felhorkanás követ. Egy éjszaka során 20-30 ilyen esemény is előfordulhat, aminek következtében nem jut elegendő oxigén a szervezetbe, így a beteg éjszakai pihenése nem biztosított. Az obstruktív apnoeban szenvedő betegek gyakran "fáradtabban" ébrednek, munkahelyi teljesítőképességük csökken. Ilyen esetben már kóros horkolásról beszélünk, amely kezelést igényel.
Mi a különbség a horkolás és az alvási apnoe között?

Mind a horkolás, mind pedig az alvási apnoe az alvási zavarokhoz sorolható. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy horkoláskor a felső légutak területén csak részleges áramlási akadály alakul ki, míg alvási apnoéban a légutak teljes lezáródása tapasztalható. Ilyenkor a horkolást akár 10 másodpercre, vagy annál is hosszabb időre légzéskimaradás szakítja meg.
Horkolást elősegítő tényezők
jelentős túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, altatószerek használata
anatómiai okok: orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula, nyelvgyöki mandulák garatmandulák, nyelv, laza lágyszájpad, nagy
betegségek: pollenallergia, orrpolypok
Milyen problémákat okozhat a horkolás?

A horkolás tönkreteheti a harmonikus párkapcsolatot, gyakran kialvatlansághoz, fáradékonysághoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez és a szexuális teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. Ezek a betegek napközben nem tudnak koncentrálni, munkahelyi teljesítőképességük csökken és a statisztikai adatok alapján háromszor gyakrabban válnak közlekedési baleset okozóivá vagy áldozataivá. Hosszútávon a magasvérnyomás, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatának emelkedésével kell számolni.
Hogyan diagnosztizálható az alvási apnoe?

A horkolás kezelésében fontos szempont, hogy társul-e hozzá légzéskimaradás és ha igen, milyen mértékben van jelen. Amennyiben felmerül a légzéskimaradás gyanúja (hálótársa légzéskimaradásra, szabálytalan légvételre, felhorkanásra figyelmezteti, napközben álmos, gyakran gyötri fejfájás), egyszerűen, könnyen bebizonyítható egy szellemes berendezés segítségével.
Otthoni teszt az alvási apnoe kimutatására: SleepStrip

A SleepStrip egy memóriával ellátott érzékelő, amit az orr és a száj közé kell felragasztani egy éjszakára. Három hőérzékélő figyeli az orron és a szájon áramló levegő mozgását. A mérés befejeztével a SleepStrip összegzi az alvás során rögzített adatokat és az eredményt három fokozatban megjeleníti a kijelzőn (enyhe, közepes, súlyos).
Ezzel a módszerrel Ön kényelmesen, saját ágyában végezheti el azt a vizsgálatot, amit döntően nagy alvásdiagnosztikai laboratóriumokban végeznek polysomnográf segítségével. Ezek a berendezések egy idegen, laboratóriumi környezetben eltöltött éjszakai alvás során több tucat érzékelő segítségével rögzítik a levegő áramlási sebességét, a vér oxigéntelítettségét, a vérnyomását, figyelemmel kísérik a testmozgásokat és az agy elektromos tevékenységét.
Gyógyítható-e a horkolás?

A horkolás megszüntetésére többféle módszer is létezik: vannak patikában kapható csodaszerek, orrszárnyra rakható ragasztócsíkok, fej alá való rezgőpárnák valamint léteznek a hagyományos, jól bevált, ámbár fájdalmas műtétek és lézeres beavatkozások. Aki retteg a műtétektől, vagy már túl van ezeken a megoldásokon, illetve alternatív kezelési lehetőséget keres, annak megoldást jelenthet egy modern eljárásnak számító, úgynevezett radiofrekvenciás berendezéssel végzett horkolásgátló kezelés. Hatásfoka nagyszámú beteganyagon végzett felmérések alapján felülmúlja az eddig felsorolt kezelési eljárások hatékonyságát.
DrNose fájdalommentes horkolás megszüntetés, rádiófrekvenciás beavatkozás, mandulaműtét, szakszerűen, gyorsan